Champagne och bröd har en sak gemensamt, nämligen att de jäser. På mina tidiga promenader till och från bageriet kom jag på idén att skapa en brödjäst från Champagne! På hemresedagens morgon gick jag upp till en vingård som heter Sentier de demoiselles som ligger på kullen som tornar upp sig ovanför Mareuil-sur-Aÿ och plockade två fina klasar med pinot noir-druvor som jag tog med hem.
Väl hemma stoppade jag druvorna i en burk med ljummet vatten och några matskedar honung och ställde burken i vår varma skrubb. Redan efter ett par dagar började det bubbla, och efter en vecka hade jag en färdig vildjäst på Champagnedruvor. Jag silade bort druvorna och började mata den med vetemjöl så att det blev en surdeg.
Det funkade! Så här fina blev de första bröden som jag bakade med Champagne-suren! Surdegen lever än, och jag har torkat en del av den för att ha i reserv.
Så UNDERbart härligt det låter allt detta. jag vill så väldigt gärna åka iväg och plocka druvor ngnstans- vad har du för tips att ge mig snälla.
SvaraRaderamaria höglund
lilianhoglundhotmail.com
Jag vet bara hur det går till i Champagne. Enklast att åka till Epernay med tåg. Utanför stationen finns platsförmedlingen i skördetider (~10 sep). De kommer t.om att fråga dig om du vill jobba. Men kom ihåg, det är ett rätt tufft arbete för rygg och kropp. Om det regnar så är det riktigt vidrigt.
SvaraRaderaLycka till med plockningen.
Här kan du spana in mitt fotoalbum från min resa:
http://www.facebook.com/album.php?aid=107723&id=614948490&l=664f6c10f3