lördag 19 december 2009

Vörtbröd


Jag är egentligen inte sådär jätteförtjust i vörtbröd, men när jag var i snabbköpet och handlade middagsmaten impulsköpte jag påse vörtmix från Santa Maria (ja ja, inte äkta vara, jag vet) och en 33cl flaska julmust. Tänkte att man borde kunna göra vörtbröd med karaktär av de vanliga sudegsbröd, men knaprig skorpa och så.

Jag tog ett vanligt grundrecept på surdegsbröd som detta och bytte ut 33cl av vattnet till julmust. I degvätskan slammade jag upp vörtmixen.

Recept för två stora och jättegoda vörtbröd av surdeg

Dag 1 på morgonen.
150g vetesurdegsgrund
50g rågsurdegsgrund
300g ljummet vatten
225g vetemjöl
75g fint rågmjöl

Vispa ihop allt i en bunke och täck med plast. Låt surdegen jäsa till sig och bli bubblig i rumstemperatur till kvällen, cirka 8-12 timmar.

Dag 1 eftermiddag/kväll.
Surdegen från ovan
700g vetemjöl (Vetemjöl special, Manitoba Cream eller annat proteinrikt mjöl)
200g siktad dinkel
100g grovt rågmjöl
340g vatten
330g julmust
1 påse vörtmix
25g brödsirap
25g salt

Blanda vatten, julmust och vörtmix. Lägg surdeg, allt mjöl och vätskan i degbunken och blanda på låg hastighet i 7 minuter. Strö över saltet och öka hastigheten. Blanda i ytterligare fem minuter.


Degen innan jäsning.

Slå upp degen i en tillräckligt stor plastburk som du oljar in med olivolja. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka tre timmar. Sträck degen 1/3 in från höger och vänster, uppifrån och ned efter en timme. Därefter varje halvtimme ett par gånger.

Ställ burken svalt (t.ex längst ned i kylen) över natten, cirka 12 timmar.

Dag 2 på morgonen.
Sätt ugnen på 275 grader med plåten inne och ställ in en rostfri skål med vatten. Slå upp degen och dela den i två delar. Försök att sträcka ut halvorna till fyrkanter 30x30cm utan att förstöra gasblåsorna och gör ett treslag. Lägg bröden med skarven nedåt i väl mjölade korgar. Låt vila tills ugnen blivit varm, eller åtminstone någon halvtimme.

Släng in en näve (4-6) isbitar i botten av ugnen och ställ in bröden några snäpp under mittenfalsen. Spruta in rikligt med vatten med en blomspruta och sänk värmen till 250 grader.

Efter tio minuter vädrar du ut ugnen genom att öppna luckan och sänk värmen till 200 grader. Vädra ett par gånger till under hela gräddningstiden.

Grädda totalt 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna utan bakhanduk på galler. Täck sedan med bakhandduk.


Me like!

Det visade sig bli ett jättegott bröd som med skinka och dijonsenap fick mig att längta till julafton när jag ska baka samma bröd igen!

God Jul, och må du få sjyssta brön,

2 kommentarer:

  1. Det ser helt fantastiskt ut!

    SvaraRadera
  2. Tack BagarEn, det var faktiskt perfekt för årstiden.

    SvaraRadera