lördag 5 december 2009

Solrosbröd

Solrosbröd
Till helgen ville jag ha lite smarrigt bröd och bestämde mig för bröd med solroskärnor i. Jag utgick från ett tidigare recept och la till solroskärnor. Så här gjorde jag.

Dag 1 på morgonen.
150g vetesurdegsgrund (gärna från champagne ;) )
300g ljummet vatten
225g vetemjöl
75g fint rågmjöl

Vispa ihop allt i en bunke och täck med plast. Låt surdegen jäsa till sig och bli bubblig i rumstemperatur till kvällen, cirka 8-12 timmar.

Dag 1 eftermiddag/kväll.
Surdegen från ovan
700g vetemjöl (Vetemjöl special, Manitoba Cream eller annat proteinrikt mjöl)
200g durumvetemjöl
100g grovt rågmjöl
670g vatten
175g solroskärnor
25g brödsirap
25g salt

Lägg surdeg, allt mjöl och vatten i degbunken och blanda på låg hastighet i 7 minuter. Strö över saltet och öka hastigheten. Blanda i ytterligare fem minuter. Lägg i solroskärnorna när det återstår en minut så att de blandas in i degen ordentligt.

Slå upp (snarare dra ut) degen i en tillräckligt stor plastburk som du oljar in med olivolja. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka tre timmar. Sträck degen 1/3 in från höger och vänster, uppifrån och ned efter en timme. Därefter varje halvtimme ett par gånger. Var rädd om gasblåsorna. Detta är det viktigaste momentet för att få fina hål i brödet. Det blir en ganska knotig och hård deg med solroskärnor, så ta det lungt och jobba långsamt med degen.

Ställ burken svalt (t.ex längst ned i kylen) över natten, cirka 12 timmar.

Dag 2 på morgonen.
Sätt ugnen på 275 grader med plåten inne och ställ in en rostfri skål med vatten. Slå upp degen och dela den i två delar. Försök att sträcka ut halvorna till fyrkanter 30x30cm utan att förstöra gasblåsorna och gör ett treslag. Lägg bröden med skarven nedåt i väl mjölade korgar. Låt vila tills ugnen blivit varm, eller åtminstone någon halvtimme.

Släng in en näve (4-6) isbitar i botten av ugnen och ställ in bröden några snäpp under mittenfalsen. Spruta in rikligt med vatten med en blomspruta och sänk värmen till 250 grader.

Efter tio minuter vädrar du ut ugnen genom att öppna luckan och sänk värmen till 200 grader. Vädra ett par gånger till under hela gräddningstiden.

Grädda totalt 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna utan bakhanduk på galler. Täck sedan med bakhandduk.


Det blev stora sjyssta brön, och jag höll mig från frukost så länge som anständigheten krävde innan jag satte kviven i det ena brödet.
Det hade frasig skorpa, supersaftigt inkråm med fina hål, och en jättegod knuff i smaken av solroskärnorna. Bättre än så här blir det banne mig inte.


Må du få sjyssta brön,

4 kommentarer:

 1. det ser då fruktansvärt gott iaf! jag borde kanske baka mer bröd själv men när man får med sig gratis hem från jobbet så är det svårt att få sig själv till det, jag får säga till jobbet att ta hem mer surdegsbröd istället!

  SvaraRadera
 2. Slå två flugor i en smäll och ställ dig och baka på jobbet annars! (om du nu inte jobbar på ett bageri redan förstås)
  Skämt åsido, tack för den positiva kommentaren. Den sista någorlunda mjuka biten gick igår söndag, snyft.

  SvaraRadera
 3. hej!
  en trevlig och rolig blogg du har!
  alltid roligt att gå in här och kolla dina nya skapelser :)

  fortsätt i samma stil!

  /Anders

  SvaraRadera
 4. Hej Anders,

  Tack för dina positiva synpunkter, jag blir jätteglad!

  /Björn

  SvaraRadera