söndag 21 februari 2010

50-50


Det har varit lite lugnt på bakningsfronten för min del sen nyår. Högst nån gång i veckan, för energin har gått till att skotta snö. Igår blev jag sugen på att experimentera lite. Ett ganska grovt bröd med hyfsad syra. Jag körde helt och hållet från höften och skapade det här brödet som blev jättelyckat. Hälften råg och hälften vete, alltså 50-50, var ett krav, och tydlig syra ett mål.

Två bröd.

Surdegen
150g vetesurdegsgrund
150g rågsurdegsgrund
150g durumvete
75g fin råg
75g grov råg
300g ljummet vatten

Blanda ihop allt och låt det stå och jäsa i rumstemperatur i täckt bunke över natten, eller 12-15 timmar.

Degen
Den färdigjästa surdegen från igår.
400g vetemjöl
200g grov råg
200g fin råg
300g filmjölk
200g ljummet vatten
20g brödsirap
18g salt

Blanda allt utom saltet och knåda i maskin på låg hastighet i tio minuter. Lägg i saltet och blanda på högree hastighet i tre minuter.

Slå över degen, eller snarare den fasta smeten i en oljad plastbunke med lock. Låt den jäsa i tre timmar, eller tills den dubblat sig i storlek.

Forma försiktigt två bröd och jäs i korgar eller i mjölad uppdragen handduk i någon timme.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid med plåten inne och ställ in en rostfri skål med vatten. Släng in en näve (4-6) isbitar i botten av ugnen och ställ in bröden några snäpp under mittenfalsen. Spruta in rikligt med vatten med en blomspruta och sänk värmen till 250 grader.
Efter tio minuter vädrar du ut ugnen genom att öppna luckan och sänk värmen till 200 grader. Vädra ett par gånger till under hela gräddningstiden.

Grädda totalt 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna utan bakhanduk på galler. Täck sedan med bakhandduk.

Det blev goda bröd med bra och tydlig syra precis som jag ville. Rågbrön blir ju sällan högresta med stor hål, men det visste jag redan innan.

Hoppas det slutar snöa, och må du få sjyssta brön,

2 kommentarer:

  1. Underbara brod du har har inne...maste se till att starta en surdeg nagon gang;)
    Trevlig helg:)

    SvaraRadera
  2. Hej Björn

    Jag skriver en artikel om surdegsbrod for LS:N Global - har du nagra bilder pa dig nar du bakar?

    Mvh,

    Jonna

    SvaraRadera