söndag 3 januari 2010

Morotsbröd



Gott nytt 2010, verkligen. Jag hoppas att du och din surdeg mår bra. Mina surdegar verkar inte vara skotträdda i alla fall. Själv har jag kvar alla fingar och kan fortsätta att baka utan problem.

Min råg-grundsur blev mycket sjysstare sen jag skrapade av det torra skiktet uppepå innan den senaste matningen. Dessutom fick den lite vatten nedblandat idag. Nu ser mycket bättre ut.

Med en massa minusgrader och skottande bakom mig så bestämmer jag mig för att laga blomkålsoppa med ost till middag. Ett sjysst bröd till vore gott, lite halvgrovt sådär. Jag tar mitt grundrecept och spetsar upp med lite mer råg. Grovriver ett par morötter och känner redan när den knådas av maskinen att kommer att bli bra.

Recept för två bamsiga sjyssta morotsbrön

Dag 1 på morgonen.
150g vetesurdegsgrund
100g rågsurdegsgrund
200g vetemjöl
100g fint rågmjöl
300g vatten

Vispa ihop allt i en bunke och täck med plast. Låt surdegen jäsa till sig och bli bubblig i rumstemperatur till kvällen, cirka 8-12 timmar.

Dag 1 eftermiddag/kväll.
Surdegen från ovan
700g vetemjöl (Vetemjöl special, Manitoba Cream eller annat proteinrikt mjöl)
100g fint rågmjöl
100g grovt rågmjöl
100g fint durumvetemjöl
700g vatten
25g brödsirap
25g salt
300g grovrivna morötter


Lägg surdeg, allt mjöl och vatten i degbunken och blanda på låg hastighet i 13 minuter. Strö över saltet och öka hastigheten. Blanda i ytterligare fem minuter, lägg i de rivna morötterna och blanda två minuter till.

Slå upp degen i en tillräckligt stor plastburk som du oljar in med olivolja. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka två och en halv till tre timmar. Sträck degen 1/3 in från höger och vänster, uppifrån och ned efter en timme. Därefter varje halvtimme ett par gånger.

Ställ burken svalt (t.ex längst ned i kylen) över natten, cirka 12 timmar.


Före och efter jäsning i manipulerad bild.

Dag 2 på morgonen.

Sätt ugnen på 275 grader med plåten inne och ställ in en rostfri skål med vatten. Slå upp degen och dela den i två delar. Försök att sträcka ut halvorna till fyrkanter 30x30cm utan att förstöra gasblåsorna och gör ett treslag.

Rulla bröden över sesamfrön och lägg dem på den varma plåten. Släng in en näve (4-6) isbitar i botten av ugnen och ställ in bröden några snäpp under mittenfalsen. Spruta in rikligt med vatten med en blomspruta och sänk värmen till 250 grader.

Efter tio minuter vädrar du ut ugnen genom att öppna luckan och sänk värmen till 200 grader. Vädra ett par gånger till under hela gräddningstiden.

Grädda totalt 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna utan bakhanduk på galler. Täck sen över bröna med bakhandduk.


Bland det saftigaste bröd jag ätit, och sesamfröna gör det där lilla extra. Klar favorit!

Må du få sjyssta brön,


PS. Hittade en jättebra amerikansk brödblogg som heter Wild Yeast.

7 kommentarer:

  1. Hej!
    God fortsättning på det nya året! Vilken härlig blogg du har, hittade den genom matbloggstoppen och jag kommer definitivt att titta in här fler gånger!

    Om du har lust så kanske du kan titta in på min blogg där du kanske hittar något nytt recept? ;)
    Du får också jätte gärna lämna en kommentar om vad du tycker om bloggen och gärna ge tips om vad jag kan göra bättre !
    Ha det bäst!
    Kram Daniella.

    SvaraRadera
  2. Hej Daniella!
    Vad kul, tackar, kul att det föll dig i smaken. Nu ska jag kika in på BakeCake! Välkommen åter.

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Shit vilka coola "brön"! Jag har aldrig bakat surdegsbröd, men det verkar rätt knepigt... och förrseten hade du väl lite svårt att få bröden klara till soppan på kvällen? :P Men jag kan tänka mig att de blev goda dagen därdpå!
    Rolig blogg. Jag gillar ordet "brön" ! :) Jag och min kompis har en bakblogg vi med, men oftast blir det lite sötare varianter hos oss ;) Kika gärna in på Kakskafferiet.blogg.se
    /Christina

    SvaraRadera
  4. Hej Christina,
    Jodå, bröna blev klara i god tid till soppan, faktiskt redan på morgonen. Det handlar bara om planering, jag satte surdegen dagen innan!
    I mitt tycke är surdegsbakning mindre knepigt än bakning med vanlig jäst eftersom tidsmarginalerna är mycket större. Det är nästan meditativt att baka med surdeg.
    Nä, nu måste jag kika på Kakskafferiet.
    /Björn

    SvaraRadera
  5. Tja Björn!
    Ja, jag förstår... planering :) Okej, det är säkert inte så knepigt, men så ska man ta hand om den stackars degen dessemellan, när man inte bakar. Så den mår bra.
    Förstår inte riktigt det där... har hört om folk som tar med sig den på resor.
    Men det verkar intressant! Och något nyttigare att äta :)
    /Christina

    SvaraRadera
  6. Hej från Finland! Hittade din blogg via Wild Yeast. Jag ÄLSKAR att baka bröd, har följt Martin´s blogg länge, kul att hitta en ny bröd entusiast! Wild Yeast är en riktig bra blogg. Har du läst Breadbasketcase? http://breadbasketcase.blogspot.com/
    Hon har bakat genom hela Bread Bible boken (av Rose Levy Beranbaum). Farine har också otroligt fina bröd, http://www.farine-mc.com/ , kanske nästan för professionell.. Jag är typisk hemmabagare, någon gång lyckas, men många misstag har det också blivit. Roligt har det varit, men måste säga att våra fåglar är jätte nöjda och tjocka ute.. God fortsättning på det nya året! Hälsningar TiV

    SvaraRadera
  7. Hej TiV,

    Hälsningar tillbaka till ärans och hjältarnas land, och tack för tipsen på bloggarna. Hur orkar man plöja igenom hela Bread Bible? Det måste ju ta flera år!

    Tack för besöket,
    Björn

    SvaraRadera