söndag 10 januari 2010

Baguette de tradition Française med lite råg


Jag är rätt så förtjust i baguetter. Allra helst i riktiga, franska "Baguette de tradition Française" som jag gärna äter när jag är i frankrike. Jag har skrivit ner till "min familj" i Champagne och bett dem gå till madame Veró på det lokala bageriet i Mareuil för att fråga efter deras recept. I väntan på det slog jag till på Jan Hedhs recept, men tog en gnutta råg i för att det inte skulle bli för bleka brön.


I receptet ingår tre sorters jäst. Levain, surdegsgrund och pressjäst. Det var levain som fick mig att börja med brödbakandet för några år sen. Jag har aldrig riktigt förstått skillnaden mellan levain och surdeg. För mig är det en fråga om konsistensen, men det finns säkert en massa andra saker.

Hur som helst så gjorde jag en levain med min vita grundsur som grund genom att blanda en halv deciliter med så pass mycket mjöl så att den blev en deg. Lät den jäsa i fyra timmar och blandade sedan med 125g vatten och 175g vetemjöl. I det här läget är det en chef, som man gör levain med.

Fyra baguetter med litet råg (rippat av Jan Hedh)

100g levain, kräver förberedelse om du inte har
100g vetegrundsur
9g pressjäst
500g vatten, rumstemperatur
700g vetemjöl (Vetemjöl special, Manitoba cream)
100g finmalet rågmjöl
18 havssalt

Blanda allt utom saltet på låg hastighet i 13 minuter. Det är en ganska torr deg, hos mig klättrade den upp för degkroken hela tiden och jag fick knuffa ner den. Lägg i saltet och blanda sju minuter till på högre hastighet.

Jäs en timme i plastlåda med lock. Dela degen i fyra delar som du gör treslag av. Låt dem vila i en halvtimme och kika under tiden på det bageriet som vann tävlingen om Paris bästa baguette de tradition Française 2009, eller den här baguetterullen.

Forma baguetterna och låt dem jäsa kallt över natten, eller som jag, över dagen.


Här jäser de i garaget på min baguetteplåt som jag fick i julklapp. Sammanlagt fick de jäsa sex-sju timmar, för att jag skulle hinna grädda dem före middagen.

Snitta baguetterna snyggt. Snett i längdriktningen och 5-7mm djupt. Under jäsningen har det blivit som ett skal på brödet, så använd ett vasst rakblad eller vass kniv.
Sätt ugnen på 250°C. Släng in is, spruta med blomspruta och ställ in bröden. Sänk till 200°C efter fem minuter. Lufta ett par gånger under gräddningen för att torka ur ugnen. Grädda totalt 30 minuter.


De blev rätt fina (men korta) för att vara första gången. Två stycken förvann under middagen till oxrulladerna, de andra två försvinner nog imorgon bitti!

Nu väntar jag bara på att få det franska receptet innan jag gör baguetter igen.

Må du få sjyssta brön,

söndag 3 januari 2010

Morotsbröd



Gott nytt 2010, verkligen. Jag hoppas att du och din surdeg mår bra. Mina surdegar verkar inte vara skotträdda i alla fall. Själv har jag kvar alla fingar och kan fortsätta att baka utan problem.

Min råg-grundsur blev mycket sjysstare sen jag skrapade av det torra skiktet uppepå innan den senaste matningen. Dessutom fick den lite vatten nedblandat idag. Nu ser mycket bättre ut.

Med en massa minusgrader och skottande bakom mig så bestämmer jag mig för att laga blomkålsoppa med ost till middag. Ett sjysst bröd till vore gott, lite halvgrovt sådär. Jag tar mitt grundrecept och spetsar upp med lite mer råg. Grovriver ett par morötter och känner redan när den knådas av maskinen att kommer att bli bra.

Recept för två bamsiga sjyssta morotsbrön

Dag 1 på morgonen.
150g vetesurdegsgrund
100g rågsurdegsgrund
200g vetemjöl
100g fint rågmjöl
300g vatten

Vispa ihop allt i en bunke och täck med plast. Låt surdegen jäsa till sig och bli bubblig i rumstemperatur till kvällen, cirka 8-12 timmar.

Dag 1 eftermiddag/kväll.
Surdegen från ovan
700g vetemjöl (Vetemjöl special, Manitoba Cream eller annat proteinrikt mjöl)
100g fint rågmjöl
100g grovt rågmjöl
100g fint durumvetemjöl
700g vatten
25g brödsirap
25g salt
300g grovrivna morötter


Lägg surdeg, allt mjöl och vatten i degbunken och blanda på låg hastighet i 13 minuter. Strö över saltet och öka hastigheten. Blanda i ytterligare fem minuter, lägg i de rivna morötterna och blanda två minuter till.

Slå upp degen i en tillräckligt stor plastburk som du oljar in med olivolja. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka två och en halv till tre timmar. Sträck degen 1/3 in från höger och vänster, uppifrån och ned efter en timme. Därefter varje halvtimme ett par gånger.

Ställ burken svalt (t.ex längst ned i kylen) över natten, cirka 12 timmar.


Före och efter jäsning i manipulerad bild.

Dag 2 på morgonen.

Sätt ugnen på 275 grader med plåten inne och ställ in en rostfri skål med vatten. Slå upp degen och dela den i två delar. Försök att sträcka ut halvorna till fyrkanter 30x30cm utan att förstöra gasblåsorna och gör ett treslag.

Rulla bröden över sesamfrön och lägg dem på den varma plåten. Släng in en näve (4-6) isbitar i botten av ugnen och ställ in bröden några snäpp under mittenfalsen. Spruta in rikligt med vatten med en blomspruta och sänk värmen till 250 grader.

Efter tio minuter vädrar du ut ugnen genom att öppna luckan och sänk värmen till 200 grader. Vädra ett par gånger till under hela gräddningstiden.

Grädda totalt 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna utan bakhanduk på galler. Täck sen över bröna med bakhandduk.


Bland det saftigaste bröd jag ätit, och sesamfröna gör det där lilla extra. Klar favorit!

Må du få sjyssta brön,


PS. Hittade en jättebra amerikansk brödblogg som heter Wild Yeast.

Surdegsakademien

Under jul och mellandagarna blev det fyra bak: vörtbröd, solrosbröd och två varianter av restaurangakademiens bröd. Jag tänkte göra en variant med surdeg, körde den i maskinen för kort visade det sig, så det blev två avlånga pannkakor. Nästa gång följde jag receptet slaviskt, med pressjäst och fick två vackra och estetiskt sjyssta brön, men ack så tråkigt det var.

Nu startar jag en organisation som heter surdegsakademien, med syfte att sprida kunskap och känsla kring riktigt sjyssta brön.

Må surdegen segra,