lördag 19 december 2009

Vörtbröd


Jag är egentligen inte sådär jätteförtjust i vörtbröd, men när jag var i snabbköpet och handlade middagsmaten impulsköpte jag påse vörtmix från Santa Maria (ja ja, inte äkta vara, jag vet) och en 33cl flaska julmust. Tänkte att man borde kunna göra vörtbröd med karaktär av de vanliga sudegsbröd, men knaprig skorpa och så.

Jag tog ett vanligt grundrecept på surdegsbröd som detta och bytte ut 33cl av vattnet till julmust. I degvätskan slammade jag upp vörtmixen.

Recept för två stora och jättegoda vörtbröd av surdeg

Dag 1 på morgonen.
150g vetesurdegsgrund
50g rågsurdegsgrund
300g ljummet vatten
225g vetemjöl
75g fint rågmjöl

Vispa ihop allt i en bunke och täck med plast. Låt surdegen jäsa till sig och bli bubblig i rumstemperatur till kvällen, cirka 8-12 timmar.

Dag 1 eftermiddag/kväll.
Surdegen från ovan
700g vetemjöl (Vetemjöl special, Manitoba Cream eller annat proteinrikt mjöl)
200g siktad dinkel
100g grovt rågmjöl
340g vatten
330g julmust
1 påse vörtmix
25g brödsirap
25g salt

Blanda vatten, julmust och vörtmix. Lägg surdeg, allt mjöl och vätskan i degbunken och blanda på låg hastighet i 7 minuter. Strö över saltet och öka hastigheten. Blanda i ytterligare fem minuter.


Degen innan jäsning.

Slå upp degen i en tillräckligt stor plastburk som du oljar in med olivolja. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka tre timmar. Sträck degen 1/3 in från höger och vänster, uppifrån och ned efter en timme. Därefter varje halvtimme ett par gånger.

Ställ burken svalt (t.ex längst ned i kylen) över natten, cirka 12 timmar.

Dag 2 på morgonen.
Sätt ugnen på 275 grader med plåten inne och ställ in en rostfri skål med vatten. Slå upp degen och dela den i två delar. Försök att sträcka ut halvorna till fyrkanter 30x30cm utan att förstöra gasblåsorna och gör ett treslag. Lägg bröden med skarven nedåt i väl mjölade korgar. Låt vila tills ugnen blivit varm, eller åtminstone någon halvtimme.

Släng in en näve (4-6) isbitar i botten av ugnen och ställ in bröden några snäpp under mittenfalsen. Spruta in rikligt med vatten med en blomspruta och sänk värmen till 250 grader.

Efter tio minuter vädrar du ut ugnen genom att öppna luckan och sänk värmen till 200 grader. Vädra ett par gånger till under hela gräddningstiden.

Grädda totalt 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna utan bakhanduk på galler. Täck sedan med bakhandduk.


Me like!

Det visade sig bli ett jättegott bröd som med skinka och dijonsenap fick mig att längta till julafton när jag ska baka samma bröd igen!

God Jul, och må du få sjyssta brön,

lördag 5 december 2009

Solrosbröd

Solrosbröd
Till helgen ville jag ha lite smarrigt bröd och bestämde mig för bröd med solroskärnor i. Jag utgick från ett tidigare recept och la till solroskärnor. Så här gjorde jag.

Dag 1 på morgonen.
150g vetesurdegsgrund (gärna från champagne ;) )
300g ljummet vatten
225g vetemjöl
75g fint rågmjöl

Vispa ihop allt i en bunke och täck med plast. Låt surdegen jäsa till sig och bli bubblig i rumstemperatur till kvällen, cirka 8-12 timmar.

Dag 1 eftermiddag/kväll.
Surdegen från ovan
700g vetemjöl (Vetemjöl special, Manitoba Cream eller annat proteinrikt mjöl)
200g durumvetemjöl
100g grovt rågmjöl
670g vatten
175g solroskärnor
25g brödsirap
25g salt

Lägg surdeg, allt mjöl och vatten i degbunken och blanda på låg hastighet i 7 minuter. Strö över saltet och öka hastigheten. Blanda i ytterligare fem minuter. Lägg i solroskärnorna när det återstår en minut så att de blandas in i degen ordentligt.

Slå upp (snarare dra ut) degen i en tillräckligt stor plastburk som du oljar in med olivolja. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka tre timmar. Sträck degen 1/3 in från höger och vänster, uppifrån och ned efter en timme. Därefter varje halvtimme ett par gånger. Var rädd om gasblåsorna. Detta är det viktigaste momentet för att få fina hål i brödet. Det blir en ganska knotig och hård deg med solroskärnor, så ta det lungt och jobba långsamt med degen.

Ställ burken svalt (t.ex längst ned i kylen) över natten, cirka 12 timmar.

Dag 2 på morgonen.
Sätt ugnen på 275 grader med plåten inne och ställ in en rostfri skål med vatten. Slå upp degen och dela den i två delar. Försök att sträcka ut halvorna till fyrkanter 30x30cm utan att förstöra gasblåsorna och gör ett treslag. Lägg bröden med skarven nedåt i väl mjölade korgar. Låt vila tills ugnen blivit varm, eller åtminstone någon halvtimme.

Släng in en näve (4-6) isbitar i botten av ugnen och ställ in bröden några snäpp under mittenfalsen. Spruta in rikligt med vatten med en blomspruta och sänk värmen till 250 grader.

Efter tio minuter vädrar du ut ugnen genom att öppna luckan och sänk värmen till 200 grader. Vädra ett par gånger till under hela gräddningstiden.

Grädda totalt 50-55 minuter. Ta ut och låt svalna utan bakhanduk på galler. Täck sedan med bakhandduk.


Det blev stora sjyssta brön, och jag höll mig från frukost så länge som anständigheten krävde innan jag satte kviven i det ena brödet.
Det hade frasig skorpa, supersaftigt inkråm med fina hål, och en jättegod knuff i smaken av solroskärnorna. Bättre än så här blir det banne mig inte.


Må du få sjyssta brön,

fredag 4 december 2009

Beställningen


Jag fick min första beställning för några veckor sen. Ja inte mot betalning alltså, jag skulle baka bröd till jul-knytis som min son Dennis och hans teknist-kompisar ska ha i skolan.

Det blev fyra bröd av två olika sorter. Jag blandade, knådade, jäste och imorse var det dags att grädda. Slutligen var det med tungt hjärta jag konstaterade att jag inte skulle få sätta tänderna i de färdiga bröden.

Jag blev så sugen så jag satte en ny surdeg direkt att göra ett bröd på imorgon.

Tror aldrig att jag ska baka på beställning igen,